Rekonstrukce bytu v Černých polích

Autor:Alena Žáková

Adresa:Černá Pole, Brno

Projekt:02/2018

Realizace:06 – 11/2018

Užitná plocha:166m2

Dodavatel stavby:BalaSTAV, s.r.o.

Dodavatel interiéru:D-Smržovský s.r.o.

Fotografie:Eliška Čičmanská

Byt se nachází v domě z roku 1928 v Černých Polích v Brně. Předchozí majitel ho chtěl rozdělit na tři bytové jednotky, což se nakonec nepovedlo, proběhly zde ale rozsáhlé bourací práce. Původní podobu bytu tak bylo možné vypátrat jen podle založení příček v podlahách.

Návrat k původní dispozici jsme zavrhli, byt už nebyl vhodný k současným požadavkům na rodinný život. Kuchyně se zázemím pro služku a koupelna byly malé a daleko od obytných místnosti.

Dnes vstupujeme do prostorné haly s kulatým rohem, odtud buď do pokoje pro hosty a malé koupelny s WC nebo můžeme pokračovat do pracovny a technické místnosti. Přímo naproti vstupu se dvoukřídlými, prosklenými dveřmi otvírá hlavní obytný prostor. Největší místnost v bytě je jídelna s kuchyňskou linkou a pracovním pultem. Ta je původními posuvnými dvoukřídlými dveřmi o šířce 2,6 m napojena na obývací pokoj s arkýřem.

Z haly se chodbou dostáváme do soukromé části bytu, prostorné ložnice, dětského pokoje a velké koupelny s WC.

Cely interiér je provázán dubovými parketami a dubovými masivní policemi v kombinaci s bílým lakem. Jídelna je doplněna zrenovovanou dobovou jídelní sestavou.

Konceptem bylo zachovat noblesu prvorepublikového bytu a zároveň vytvořit moderní funkční bydlení odpovídající současnému stylu života.